Hvis du står til en fed live-koncert og synes, alle omkring dig ser glade ud, er det ikke så mærkeligt. Forskning viser, at man tolker andres ansigtsudtryk anderledes, når man hører musik, der gør en glad.
Af Andreas Kristiansen
Festivalsæsonen er i fuld gang. Og det betyder koncerter med rigtig mange glade mennesker samlet til Copenhell, Roskilde eller Skanderborg Festival. “Musik spreder glæde”, som udtrykket siger. Og der er faktisk forskning, der peger i retning af, at du tolker andres ansigter gladere, når du selv bliver glad af musikken.
I et studie fra 2009 fandt forskerne frem til, at effekten er størst på neutrale ansigtsudtryk. Testgruppen sad og hørte enten glad eller trist musik. Og resultat blev, at de tolkede ansigtsudtryk og især neutrale ansigtsudtryk markant anderledes, når de lyttede til musikken.
En ting er, at du oplever folk omkring dig som gladere, når du lytter til musik. Men din hjerne udskiller samtidig også stoffet lykkestoffet dopamin (ligesom det i øvrigt er tilfældet, når du dyrker idræt). Så du bliver faktisk også selv gladere af at lytte til musik. Det er en win-win situation: Samtidig med, at “Musik spreder glæde” til dig sig selv, ser du også mere glæde omkring dig, når musikken gør dig glad.
“Musik skal opleves live“
“Musik skal opleves live” er en anden udtryk, og det er der en god grund til ifølge et canadisk studie. Når vi står til koncerter og samles til glæden om den samme musik, opstår der et form for fællesskab i publikum. Publikum bliver en enhed. Og der er andet og mere i det end dopamin. Publikums hjerneaktivitet synkroniseres med rytmen i musikken.
Et studie, der målte 20 personers hjerneaktivitet til en koncert med et liveband, fandt frem til, at hjerneaktiviteten blev synkroniseret i takt med musikken, når bandet startede koncerten.
Men ydermere fandt forskerne også frem til, at synkroniseringen var markant mere udtalt, når musikerne var til stede, end når publikum så en livekoncert med tilsvarende lyd på storskærm.
Samtidig var publikum mere forbundet med hinanden og performerne på scenen, når de nød koncerten. Så det studie peger på, at der er grund til at sige: “Musik skal opleves live”. Forskerne siger dog samtidig, at der er rigtig mange andre ting på spil også, når man hører musik.
Se også: Du bruger mere hjerne, når du har trænet dit musikøre
Følelsen af at være føle fællesskab med hinanden bliver altså påvirket af din opfattelse af andre gennem musikken. Og din hjerne “connecter” så at sige med andre.
Så skynd dig at købe din festivalbillet, så du kan servere din hjerne med alle de sociale bonuseffeter, der er ved at høre musikken live.