Du bruger mere hjerne, når du har trænet dit musikøre.

Det er ikke alle, der holder lige meget af musik. Og hjernen reagerer vidt forskelligt alt efter om du hører musik sjældent eller er trænet musiker ifølge hjerneforsker Kjeld Fredens.

Af Andreas Kristiansen

Du tænder radioen, tuner ind P8 Jazz og hører et nummer, du elsker. Imens står din ven ved siden af og hader det.

Mennesker er forskellige når det kommer til musik. Det er forskelligt, hvad folk synes er godt og dårligt. Men vi bruger også hjernen forskelligt, når vi lytter til musik, mener hjerneforsker Kjeld Fredens.

– Jo dybere man kommer ind i musikken, jo mere inddrager man af hjernen, siger Kjeld.

Kjeld Fredens
Hjerneforsker og foredragsholder Kjeld Fredens

Det skyldes, at man som trænet musiker lytter til musikken på flere forskellige måder. Du mærker musikken. Du analyserer musikken. Du lytter efter, hvordan bassen groover med trommerne og filtrerer alle andre lyde fra. Du sætter det i sammenhæng med alt det andet musik, du hører.  

Forskel hos nybegynder og ekspert

Hos nybegynderen forholder det sig helt anderledes.

– Novicens hjerne starter i højre hjernehalvdel, hvor man lytter til musikken og prøver på at skelne musiklyd fra sproglyde og andre hverdagslyde. Efterhånden bliver man god til at høre det sprog og genkender, at det er musik, siger han.

– Jo dybere man kommer ind i musikken, altså at lære den på mange forskellige måder, inklusiv hele den analytiske side af musikken, så inddrager man mere og mere af hjernen, forklarer han.

Det betyder også, at musikken hos eksperten taler til områder i hjernen, der ellers bliver brugt i andre sammenhænge.

– Det er jo interessant, for det gør jo, at i og med at musikken er så kompleks og vækker så mange områder, så betyder det også, at den vækker nogle områder, som har betydning i en anden mental sammenhæng. Specielt når det drejer sig om sammenhængen mellem musik og sprog. Der er et meget tæt slægtskab.

Du udvikler dig selv

Musikken hænger sammen med sproget men supplerer det også. Når du spiller musik, udvikler din hjerne sig, og det betyder, at du udvikler dig selv.

– I det øjeblik, man udtrykker musikken, så bliver man også bedre til at udtrykke sig selv.

– Pludselig opdager man, at det, som ikke kan siges med sproget, kan udtrykkes i musikken.

Det betyder, at musikken skaber mening, der hvor sproget ikke trænger ind, forklarer Kjeld.

Der er utallige årsager til, at vi ikke lytter til det samme musik og ikke alle sammen elsker musik. Hvad du lyttede til, da du var ung og oplevede musikken tæske dine følelser første gang. Hvad der er in. Kulturelle forskelle. Men når 80.000 står til en koncert foran Orange Scene, bearbejder hjernerne lyden forskelligt. Det er da tankevækkende.

Vidste du at….
  • At du booster dit immunsystem ved at spille musik
  • At du sover bedre, hvis du hører klassisk musik, inden du skal sove
  • At musik hjælper patienter inden de skal opereres og at en dansk læge har vundet en Danish music award for det.
  • At den rigtige musik, hjælper dig med at løbe en 5 kilometer hurtigere (Det er i hvert fald konklusionerne i dette studie)
  • At musik hjælper Demens- og Alzheimer-patienter med at huske (Demensområdet er et af de 6 områder i Danmark, hvor musikterapeuter er mest brugt)

Se her en lille sød video om Henry. Henry bor på plejehjem og taler ikke og bevæger sig ikke. Men så snart kan får musik i ørene, så sker der noget:

Effekten af musik på Henry

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *