Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/forge/blog.musikundervisning.dk/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
Musikundervisning.dk indgår vigtig aftale med Dansk Musikerforbund - Nyheder og artikler fra musikkens verden

Musikundervisning.dk indgår vigtig aftale med Dansk Musikerforbund

Efter flere års dialog mellem musikundervisning.dk og Dansk Musikerforbund har platformen for musikundervisere og forbundet endelig indgået en ny og vigtig overenskomstaftale

Efter flere års dialog mellem musikundervisning.dk og Dansk Musikerforbund har platformen for musikundervisere og forbundet endelig indgået en ny og vigtig overenskomstaftale

Det er første gang, at en privat onlineplatform for musikundervisning indgår en overenskomstaftale. Derfor er den også ekstra vigtig, lyder det fra musikundervisning.dk. For som atypisk privatansatte har musikunderviserne brug for bedre og mere gennemskuelige arbejdsforhold, og her bliver overenskomstaftalen en markør for, hvilke krav underviserne kan stille til deres elever fremover.

»Aftalen er vigtigt for os, fordi vi ønsker at skabe et mere bæredygtigt marked for privat musikundervisning. Derfor skal vi også hele tiden arbejde for at forbedre arbejdsvilkårene. Sammen med Dansk Musiker Forbund vil vi gerne prøve at lave en minimumsstandard i branchen, som alle kan læne sig opad, ligesom man kender det fra eksempelvis tarif-systemet, der fungerer som en rigtig god rettesnor for hvilken minimumsløn live-musikere bør få«, siger Signe Tobiassen, COO hos musikundervisning.dk.

Læs her: Forening efterlyser mere musikundervisning i folkeskolen

Mere tryghed og mere ligestilling

Helt konkret kommer aftalen til at betyde, at underviserne får flere penge, både direkte og indirekte. Direkte, fordi nogle gebyrer bliver droppet, og nogle vil opleve, at deres løn bliver hævet. Indirekte fordi indførslen af forberedelsestid på lønsedlerne gør, at underviserne får anerkendt deres forberedelsestid som arbejdstid. På den måde kan de hurtigere optjene dagpengeret og få mere i barselsdagpenge, hvilket i sidste ende bidrager til mere ligestilling. 

»Der er behov for større tryghed på dette arbejdsmarked. At man kender sine vilkår og ved, hvad man tjener. Vores medlemmer havde brug for større vished om, hvad ansættelsen indebærer, og den nye overenskomstaftale har netop givet dem nogle basale rettigheder«, siger næstforperson i Dansk Musikerforbund Henrik Jansberg. 

Læs her: Formand for musiklærerforeningen: “Skoleelever er bagud på musikundervisning”

En usædvanlig aftale

Vores arbejdsmarked er opbygget omkring normen om faste ansættelser hos én virksomhed ad gangen stadig. Derfor har de fleste overenskomster ikke været møntet på de atypisk ansatte, der har mange forskellige og kortvarige ansættelser. Og endnu mere usædvanligt er det med overenskomstaftaler på markeder, der foregår via en online platform. Men i takt med at gruppen af atypisk ansatte vokser, vokser også behovet for mere ordnede forhold på markeder som deres.

»Musikundervisning.dk er en internetplatform, som formidler undervisning. Teknologien faciliterer nye måder at arbejde på, som vi ikke ser på det traditionelle arbejdsmarked. Og det udfordrer de klassiske lønmodtagervilkår. Det giver musikunderviserne nye muligheder, men sætter dem også i en sårbar situation ansættelsesmæssigt«, siger Henrik Jansberg.

Derfor er den nye aftale ikke bare vigtig, men også lidt af et gennembrud. For måske kan den betyde, at der på sigt kan komme bedre forhold i resten af kulturbranchen, som i høj grad er præget af atypiske ansættelser.

»Der er ikke mange fagforeninger, der kæmper for rettighederne for de folk, der er projektansatte, freelancere, timelønnede osv. fordi de ser disse ansættelsesformer som en trussel for de fuldtids- og fastansatte. Og det er noget, der ofte rammer folk i de kunstneriske og kulturelle brancher. På den måde er aftalen med Dansk Musiker Forbund helt særlig, men ikke mindst også både rummelig og fremadskuende«, siger Signe Tobiassen.