Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/forge/blog.musikundervisning.dk/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
Stjerner fra tv-serien ’Efterskolen’ i finalen til Emergenza - Nyheder og artikler fra musikkens verden

Stjerner fra tv-serien ’Efterskolen’ i finalen til Emergenza

Seks venner fandt hinanden på musikefterskolen Klejtrup og dannede bandet Swartzheim. Nu er de gået videre til finalen i den store Emergenza konkurrence for upcoming bands

Seks gutter fandt hinanden på musikefterskolen Klejtrup og dannede bandet Schwartzheim. Nu er de gået videre til finalen i den store Emergenza konkurrence for upcoming bands

Du kender måske Niels, Sebastian, Joe, Jonas, Jeppe og Ebbe fra den anmelderroste DR serie ’Efterskolen’. I serien ser vi dem møde hinanden for første gang, og de finder hurtigt ud af, at de har en helt særlig passion til fælles. Heavy metal. En passion der gør, at de nu over et år efter efterskolen er kommet i finalen i Emergenza konkurrencen med deres band Swartzheim.

»Det er kæmpe stort! Vi har lige udgivet vores debutalbum og har fået så meget positiv respons. Det ser sgu lyst ud for os. Folk skriver fra alle lande. Og når vi er ude og spille koncert, oplever vi, at folk, der aldrig har dyrket heavy, kommer op til os bagefter og siger, at det er den bedste koncert, de nogensinde har været til«, siger Sebastian.

Musikundervisning og drive er alfa omega

Selvom de alle seks er helt forskellige, så er der alligevel nogen fællestræk. De har alle sammen hørt rock og metal, lige siden de var små drenge. Og de har alle sammen haft lyst til SELV at gribe et instrument og spille det, de hørte. Derfor har de alle sammen gået til musikundervisning, som har gjort dem til de dygtige musikere, de er i dag.

»Jeg tænkte først, at trommer var noget for mig og startede til trommeundervisning. Men det var ikke så spændende, så jeg stoppede. Da jeg så hørte Ozzy Osbournes ’Crazy Train’, fik jeg lyst til at lære det der komplekse guitarspil. Så jeg startede på Randers Musikskole og blev tilbudt at komme på talentlinjen. Der gik jeg hele 8. og 9. klasse, og det hjalp mig meget med at komme videre«, siger Joe.  

Læs her: Skal dit barn gå til musikundervisning? Læs her!

At være sammen om musikken

Men at have en passion for netop heavy kan godt føles lidt ensomt. For der er sjældent særlig mange andre, der helt forstår ens interesse for den alternative musikgenre. Derfor var det ekstra befriende at komme på efterskole og møde fem andre gutter, der alle var lige så vilde med at spille heavy og drømte om en fremtid på en scene.

»Det, der har gjort en forskel for os, var at mødes på efterskolen. Pludselig at have en hel gruppe, der alle kunne lide heavy. Og vi fik alle andre til at være med på den og elske heavy. Det skabte et drive og et håb. Før var vi ret alene om det, og ingen kunne rigtig forstå det«, siger Joe.

For dem alle gælder det, at det at spille musik har stor betydning i deres liv. Både at jamme sammen og hver for sig, skrive nye sange og blive udfordret af hinanden og af en musiklærer. Musikken gør, at de føler sig gode til noget sammen. At de kan noget, som andre synes er fedt.

»I skolen havde jeg svært ved at koncentrere mig. Men jeg har nemmere ved det, når jeg hører musik. Så jeg bruger det til at få ro i mit hoved. Jeg har fat i min guitar mindst hver dag. Og så spiller jeg også musik på skolen. Nogen gange noget andre har skrevet, og andre gange noget jeg selv har fundet på. Jeg får mest ud af bare at jamme og lege med guitaren selv«, siger Niels.

Det er især liveoptræden, der betyder meget for de seks fyre i Schwartzheim

Musikundervisning lærte dem at samarbejde

De har alle sammen gået til musikundervisning, både privat og på musikskoler. Og nogen af dem får stadig undervisning, når de lige står foran en udfordring, som en musiklærer kan hjælpe dem med. Idet de er seks personer med hver deres holdning, har de også gået til undervisning i at samarbejde om skrive musik.

»Jeg har gået til guitarundervisning en halv time om ugen. Og det, jeg lærte der, havde jeg ikke bare selv lært. Nogen gange var det frustrerende, når jeg ikke kunne finde ud af det. Men det var også det, jeg lærte noget af, fordi det udfordrede mig. Så var det mega fedt, når jeg bagefter kunne det«, siger Jonas.

Foran dem venter Emergenza-finalen og en masse koncerter. Og det er især liveoptræden, der betyder meget for de seks fyre. »Med masser af distortion, kæmpe smaddertønder og kæmpe fart«, som Sebastian siger. Og til andre børn og unge, der drømmer om at spille og optræde med musik sammen, har drengene de her råd:

»Gå til undervisning. Og lad være med at lukke dig inde, men find grupper på facebook, hvor man kan finde nogen at spille med. Det er vigtigt at have nogen at dele det med og ikke stå alene. Og ellers ta´ på efterskole!«

Læs her: Musikalske fællesskaber er vigtige for alle mennesker