Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/forge/blog.musikundervisning.dk/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
“Hvalfugl” fremelsker musik udenom individerne - Nyheder og artikler fra musikkens verden

“Hvalfugl” fremelsker musik udenom individerne

Den danske jazztrio “Hvalfugl” har bl.a. tidligere gjort sig bemærket ved at være nomineret til en Danish Music Award for årets talent. Nu udgiver de nyt album, og her er der fokus på at dyrke den gode melodi sammen.

Af Andreas Kristiansen

Jazztrioen “Hvalfugl” spiller musik, der er svær at indkapsle. De er en af mange unge talentfulde jazzgrupper i Danmark, der har taget et bandnavn til sig. I flæng kan herudover eksempelvis nævnes grupper som Athletic Progression, Røgsignal, I Think Your Awesome og Abekejser.

For Hvalfugl skaber navnet fokus på musikken frem for individerne.

Det hjælper at billedliggøre musikken

Hvalfugl’s lyd trækker på skandinavisk folkemusik i form af et helt særligt fokus på melodien. Samtidig er der en nordisk lyd, uden at genrer dog er noget, de tænker særligt over. Bandet har fokus på den gode melodi og tænker i billeder.

Det hjælper at billedliggøre musikken. og det hjælper især publikum, mener guitarist Jeppe Lavsen, der tog erfaringen om at billedliggøre instrumentalmusik med fra andre sammenhænge:

– Det hjalp lytterne rigtig meget. Bare det at notche dem i en retning af bare at have et billede af noget. Så bagefter sagde de, ”Jeg kunne virkelig godt høre, at det der lød af skov eller af vand”.

“Hvalfugl” efterlader lytteren i fantasien

Med “Hvalfugl” er tanken at give et billede af noget, men samtidig efterlade meget til fantasien. Derfor har de valgt et abstrakt navn.

– Hver person, man fortæller ordet ”Hvalfugl” til, vil have et forskelligt subjektivt billede af, hvad det kunne være. Så det var tanken at lade dem selv danne det univers, fortæller Jeppe inden pianist Jonathan Fjord Bredholt følger op:

– Vi synes, det er vigtigt at sætte musikken og stemningen i fokus lige med det samme. Så lige så snart folk stifter bekendtskab med os og får præsenteret navnet, så er de allerede på vej ind i et eller stemningsbillede.

Samtidig fjerner bandnavnet fokus fra det enkelte individ. Det bliver det, Hvalfugl skaber sammen, der kommer i fokus.

– Det er det, vi skaber sammen, der er vigtigt. Det er det, der gør, at den musik, vi spiller sammen, lyder sådan, som den gør, mener Jonathan. F

Førstesinglen “Jeg Venter Herhjemme” fra albummet “Som en Faldskærm” blev udgivet 15. februar 2019. Albummet er på gaden 8. marts.

Privilegerede danske jazzmusikere kan have fokus på musikken

Når det har været mindre brugt i jazzmusikken med bandnavne, end indenfor eksempelvis popmusikken, skyldes det også, at meget af musikken er kommet fra USA, mener Jeppe. Her er vilkårene helt anderledes for jazzmusikere:

– Hvis du skal være udøvende musiker i Amerika, så skal du være rigtig succesfuld, fordi der er ikke noget sikkerhedsnet, siger Jeppe og fortsætter:

– Der gør jazzmusikerne en stor dyd ud af at promovere deres eget personlige navn. De har normalt heller ikke så meget tid til at øve med hinanden, for de kan ikke få SU, forklarer Jeppe og fortæller samtidig at musikerne, på grund af de ustabile liv har svære ved at holde sig i faste konstellationer, fordi der hele tiden skal tjenes til dagen og vejen.

Deraf kommer der større fokus på individet. Der skal tjenes penge ved kasse 1, og det kræver, at du har fokus på din egen solistfunktion i jazzen

Læs også: Fra klassisk til rytmisk musik – Who Killed Bambi spiller det hele

I Danmark har musikerne mere frihed til at dykke ned i musikken sammen, og det stiller danske jazzgrupper gunstigt.

– Bands her i Danmark og i Norden begynder at have noget mere særligt på Jazzfronten, fordi at her kan et kollektiv af folk spille sig ind på hinanden og lære hinanden og kende på en dybere måde, mener Jeppe.

Albumcover til “Som En Faldskærm”

Spring ud “Som en faldskærm” med “Hvalfugl”

Netop dybden i tingene kommer i fokus, som samtalen falder hen på det nye album. Her er netop bandets søgen efter nye melodiske fraser og billeder blevet trukket helt frem i albumtitlen.

– Vi har valgt at kalde pladen ”Som en Faldskærm”. Musikken, der er skrevet til pladen, er en form for refleksion over en tanke, man kan have om, at kaste sig ud i noget nyt og spændende. Ud i frit fald for til sidst at blive grebet og få en eller anden oplevelse af at kaste sig ud på dybt vand og komme igennem, siger Jonathan meget malende.

Billedliggørelsen går atter engang igen, men bandet kastede sig også rent fysisk ud i det ukendte ved at rejse til England for at indspille pladen.

“Som en faldskærm” er tredje udgivelse fra Hvalfugl, der også har budt ind med albummet “By” og EP’en “En dag i oktober”. De starter i forbindelse med albummet en forårsturné. Find ud af, hvor de spiller her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *