6 musikalske genveje til en (lidt) gladere jul

I mange år har jul rimet på forbrugsfest, men julen er så meget mere end dét. Vi har samlet 6 musikalske genveje til en lidt gladere jul med mindre forbrug og mere musik. Der er aktiviteter for folk i alle aldre, som man kan foretage sig både sammen og hver for sig.

#1: Lav stjerner ud af gamle CD’er

Måske har du en gammel CD-samling der står og samler støv på loftet? Hvis du ikke er øm over dine CD’er, kunne du bruge nogle af dem til at lave en alternativ form for musikalsk julepynt. På den måde kan du genbruge gamle materialer, til at skabe ny glæde.

#2: Skriv din egen personlige julesang

Selskabssangen møder julesalmen! Ja, hvorfor egentlig ikke? I kan fx aftale at alle i familien skal skrive et vers, som relaterer til året der er gået. På den måde kan I skabe jeres egne helt unikke juleminder med julemusik.

Glade jul, dejlig jul
Julestjerner lyser gult
Glæder mig til lidt julemad
får jeg mandlen, så bliver jeg glad
Bæltet må spændes ud
://

Om det er til jul eller ej, så kan du også altid få hjælp til at skrive dine egne helt personlige sange af en af de mange dygtige undervisere i sangskrivning på Musikundervisning.dk.

#3: Lær at spille Glade Jul (og andre sange)

Glade Jul er muligvis den mest populære julesalme i verden. Den stammer oprindeligt fra Østrig (‘Stille Nacht! Heilige Nacht!’), og er oversat til ca. 140 sprog. Med hjælpenoder, kan du lære at spille den på klaver på ingen tid!

Disse hjælpenoder er lavet til nybegyndere, og folk der ikke har spillet klaver efter noder før, og kan hentes gratis på din elev-profil på Musikundervining.dk. Har du ikke en profil endnu, kan du oprette dig gratis her.

Den blevet skrevet til juleaften i en lille kirke Oberndorf nær Salzburg tilbage i år 1818. Historien går på, at orgelet i kirken brød sammen, så gode råd var pludselig dyre. Præsten Joseph Mohr måtte være kreativ (og hurtigt) og skrive en melodi der kunne ledsages på guitar i stedet. Af og til kommer de bedste idéer bare, når man arbejder under tidspres.

#4: Lav julehjerter af gamle nodeark

‘Julen er hjerternes fest’ og der er mange måder at lave julehjerterne på. Hvis du har nogle gamle nodeark liggende i skuffen, så kommer her et bud på hvordan du kan genbruge dem til klippe-klistre-hyggen i år. Disse julehjerter er super nemme at lave, og de er altså ret flotte! Og hvad er mere hyggeligt end hjemmelavet julepynt til juletræet?

Julehjerte lavet af gamle nodeark i strimler

Her finder du opskriften på julehjerter lavet af nodeark.

Hvis du ikke har gamle nodeark liggende, eller er du ked af at klippe i dem, så kan du også sagtens bruge gamle aviser eller andet genbrugspapir. Du kan også finde vores farvede hjælpenoder ved at logge ind på Musikundervisning.dk, og printe dem ud.

#5: Lyt til 200 autentisk indspillede salmer

Uanset om jul og religion hænger sammen for dig, så stammer mange af vores gamle julesange fra kirken, og de kan vække mange gode minder. Men hvordan er det nu lige Dejlig Er Jorden, Glade Jul, og Dejlig Er Den Himmelblå lyder? Du kan opfriske din hukommelse og lytte til 200 af de mest populære salmer på folkekirken.dk. Helt gratis!

Klik på billedet, for at gå til folkekirken.dk, hvor du kan høre en lang række af de mest populære salmer fremført at kor fra hele Danmark.

#6: Syng julesange sammen

Syng julestemningen ind! Alle de kendte melodier og sange vi kender ud ind hører sig til julen, bringer minder frem og samler os på tværs af generationer. At synge sammen er også en særlig form for åbenhed, som kan styrke relationer og menneskelige bånd.

Synger du for dit barn? Forskning viser, at børn har lettere ved at tage læring ind, når vi synger for dem. Måske det ikke var en helt dum idé at spille op til lidt julehygge?

Kunne du tænke dig at lære at synge, kan du modtage sangundervisning. Nysgerrig på om det er noget for dig? Søg efter sangunderviser her.

På Musikundervisning.dk kan du finder underviser i stort set alle instrumenter over hele landet. Mange tilbyder også online undervisning.

6 fordele ved online musikundervisning du måske ikke havde tænkt over

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *