Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/forge/blog.musikundervisning.dk/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
3 Simple tips: Sådan holder du motivationen oppe, når du øver - Nyheder og artikler fra musikkens verden

3 Simple tips: Sådan holder du motivationen oppe, når du øver

Læsetid: 5 minutter

Tiny Habits kan hjælpe dig med at knække koden til at holde motivationen oppe, når du øver dig på musikken. Lyder det interessant? Så læs med her!

Tiny Habits – Hvad er det?

Metoden Tiny Habits er opfundet af BJ Fogg , som er forsker ved Standford University. Tiny Habits går ud på at opnå stor udviklingen og forandring, ved at lave små adfærdsændringer i dagligdagen, så det bliver let, overskueligt og motiverende.

At ændre adfærd kan føles som en stor opgave og ofte presser vi os selv med urealistisk høje forventninger. Den her ‘alt eller intet’-mentalitet er opskriften på skuffelse og selvkritik, men den kan vi undgå med Tiny Habits – ved at gøre det, man gerne vil være bedre til i små portioner.

Det er lettere og hurtigere at skabe en ny vane, end du tror

1 Beslut dig for en ny vane du gerne vil have og skær den ind til benet.
Hvis du gerne vil læse flere bøger, er bare dét at læse én sætning om dagen også en forbedring og et skridt i den rigtige retning mod at nå dit mål. Så start dér. Jo mindre vanen er, des nemmere er den at få ind i hverdagen, hvor den kan spire og blomstre.

2 Find et tidspunkt hvor vanen passer ind i din eksisterende rutine.
Spørg dig selv hvad denne vane kunne komme efter – noget du allerede gør. Så skal du ikke genopfinde din hverdag, men bare tilføje en lille vane, hvor det alligevel passer ind. At sige “Jeg vil gerne læse mere” kan være lidt abstrakt, så man konkretiserer det i stedet på denne måde:

Efter jeg (indsæt eksisterende vane) vil jeg (indsæt ny lille vane)
F.eks. Efter jeg har lagt mig i seng, vil jeg læse én sætning i min bog.

3 Klap dig selv på skulderen!  
Efter at have udført den nye vane og brugt din eksisterende rutine til at minde dig om den, er det vigtigt, at give dig selv et lille skulderklap for det. Det hjælper dig med at føle succes.

Vaner dannes ikke kun ved gentagelse. Når man skaber en ny vane og det føles vellykket, registreres vanen i hjernen som en positiv oplevelse. Det gør, at hjernen automatisk vil søge denne positive oplevelse igen og det gør den nye vane nemmere at fastholde i fremtiden.

Tiny Habits i musik

Hvis du bruger nogle få fokuserede minutter flere gange om ugen, måske hver dag, kan metoden hjælpe dig til at flytte musikalske bjerge.

Hvis du gerne vil blive bedre til at få øvet på guitaren, kunne et eksempel på en lille vane være: Efter jeg kommer hjem fra arbejde, vil jeg holde min guitar i hånden.

Det kan måske virke lidt fjollet bare at stå med guitaren i hånden til at starte med, men der er en mening med galskaben. De dage hvor du ikke orker at spille, kan du nok alligevel for det meste godt overskue den simple opgave. Formålet her er, at gøre det til en vane bare at gribe efter guitaren og få en succesoplevelse med dét.

Lykkes du med at få gjort det til en vane at samle guitaren op, når du kommer hjem fra arbejde, kan du klappe dig selv på skulderen for dét. Senere kan du så lave en ny vane der hedder: Efter jeg kommer hjem fra arbejde, vil jeg spille på min guitar i 2 minutter.

Nu kan du nok godt regne ud hvor det bærer hen. Det handler om at finde en god vej mod det mål, du ønsker at opnå og nøjes med at tage ét skridt ad gangen. Før du aner det, vil du have flyttet dig meget længere, end du troede, du kunne. Der er kun én, der kan tage æren for det: nemlig dig selv!

… at love dig selv f.eks. at spille 2 minutter hver dag efter du har lavet din eftermiddagkaffe, er noget, der ikke kræver alverden af dig. Det er mere overskueligt end at spille en hel time. Og ofte kan 2 minutter blive til 15 minutter. Vigtigst af alt er det at være konsekvent og ikke presse sig selv for hurtigt.

Læs også >> Fuld fart på musikken: Intensiv undervisning i musik vinder frem

Hvis du vil vide mere..

Se den her video:

3 kommentarer til “3 Simple tips: Sådan holder du motivationen oppe, når du øver”

  1. Pingback: »Jeg følte mig alene, fordi jeg var den eneste pige, som spillede trommer«

  2. Pingback: Mattias Hundebøll: »Jeg var en superhelt på guitar«

  3. Pingback: Kender du dem? 6 usynlige fordele ved musikundervisning

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *