»Vi ville vise musikbranchen, at kønsbalance er muligt«

Trænger du til at høre eller spille livemusik, hvor genrer, køn, alder og etnicitet ikke betyder noget? Så er Klub Primi svaret på dine bønner!

Trænger du til at høre eller spille livemusik, hvor genrer, køn, alder og etnicitet ikke betyder noget? Så er Klub Primi svaret på dine bønner!

Hver tirsdag aften forvandler H15 i Kødbyen sig til Klub Primi. Et sted hvor kønsbalance, eksperimenterende musik og fællesskab er i højsædet. Og ikke nok med det. Klub Primi er for alle. Alle der brænder for ny kompositionsmusik og elsker at blande genrer og lege med lydbilleder kan få lov at spille på klubben. For det er netop det, der er hele hensigten. At skabe et inkluderende legeland for lydkunstnere og publikum.

»Jeg jager aktivt musikere, der tør skabe ny lyd. Men det er ikke kun kuraterede musikere, der spiller på Klub Primi. Alle kan sende deres materiale ind, og vi lytter det hele igennem. Det er ikke afgørende, om man er professionel musiker eller ej. Det hele handler om æstetik. Og det er tit de unge, der virkelig tør eksperimentere og blande kunstarter. Publikum kommer ikke for at høre et kendt navn, men for at blive overraskede over nye lydbilleder«, siger booker hos Klub Primi Marcela Lucatelli, der selv er konservatorieuddannet musiker og komponist.

Læs her: Musikalske fællesskaber er vigtige for alle mennesker

Et mere lyttende og mindre larmende rum

Klub Primi startede i 2019. Før da var den mandagsklubben 5E. Men den begyndte at blive for ensformig. Det var de samme jazzmusikere, der altid fik scenetid. Og de jazzmusikere var især mænd. Det blev en larmende drengeklub frem for at lyttende rum. Derfor lagde personerne bag klubben den ned og startede i stedet Klub Primi. En klub som netop går efter den genrefri, æstetiske musik. Hvor musikken er nytænkende og kreativt. Hvor der er diversitet og kønsbalance. Og hvor musikerne får en ordentlig løn for at optræde. Klub Primi skulle være mere lyttende og mindre larmende.

»Da vi havde 5E kunne vi se, at der virkelig var et behov for et sted, hvor man kunne komme og høre musik, man ikke havde forventet. Blive overrasket. Men på 5E oplevede vi, at der var behov for mere kuratering, så vi kunne få mere diversitet og skabe et mere opmærksomt rum. Forleden var der en gruppe, der selv lavede deres instrumenter ud af skrald. De plejer at spille på gallerier, men ville også gerne spille hos os«, siger Marcela Lucatelli.

Læs her: Højskoleforstander: Derfor er fællessang så populært

Et sted hvor publikum altid bliver overrasket

Hver tirsdag aften spiller tre forskellige grupper. Og de spiller alt fra jazz til rock og over i det alternative, og meget bliver blandet sammen. Ligesom Klub Primi blander køn, generationer og etnicitet. For personerne bag klubben var det helt afgørende at skabe et sted, hvor publikum altid bliver overrasket, og hvor alle, både artister og publikum, føler sig inkluderet. Lave et fællesskab for lydnørder, der vil møde andre med samme interesse.

»Jeg ved, at alle genrer har rigtig meget til fælles. Og alligevel er det utrolig opdelt i Danmark. Du kan enten gå hen og høre rock. Eller jazz. Eller pop. Så man møder aldrig musik på kryds og tværs. Man holder sig til den samme kreds. Vi ville gerne vise med Klub Primi, at vi godt kan lytte til hinanden og have det sjovt med det. Og så ville vi gerne vise resten af musikbranchen, at det altså er muligt at skabe kønsbalance. Det virker faktisk helt naturligt. Det er bare et spørgsmål om at gøre det. For kunstnerne er der jo«.