Højskoleforstander: Derfor er fællessang så populært

Fællessang er mere populært, end det nogensinde har været før. Og det er ikke kun Corona, der har fået danskere til at synge sammen (hver for sig). Den stigende interesse for fællessang begyndte allerede før krisen. Vi giver dig et indblik i, hvorfor fællessang er så vigtigt for mange af os.

Der er en stigende tendens til, at vi gerne vil mødes med andre og synge og blive forbundet til andre. Det fortæller Simon Lægsgaard, som er højskoleforstander på Brandbjerg højskole.
 Simon Lægsgaard, højskoleforstander på Brandbjerg højskole. 

På bare fem dage havde den nye højskolesangbog, som udkom i 2020, solgt 75.000 eksemplarer. Aldrig før var denne sangbog blevet revet væk fra hylderne i sådan en fart som nu. Og hvad skyldes så den store interesse for en bog, som indeholder alt fra Grundtvigs viser og Kim Larsen? For salgstallet viser tydeligt, at det ikke kun er højskolelærere, der køber bogen. Jo, det skyldes, at bogen indgår i en tendens, og den tendens er fællessang. Ikke kun i etablerede kor, men som noget vi gør mere og mere i alle mulige sammenhænge. På arbejdspladser, skoler, konferencer, Christiansborg og i fjernsynet. 

Højskolesangbogen rimer på fællessang og fællesskab

Og den stigende tendens til, at vi gerne vil mødes med andre og synge, hænger sammen med behovet for fællesskab. At blive forbundet til andre. Det fortæller Simon Lægsgaard, som er højskoleforstander på Brandbjerg højskole. For det er netop det, fællessang kan. Det kan samle os på kryds og tværs af kulturelle og sociale lag, af generationer og faktisk også af tid og sted. 

»Det her med at føle, man er sammen i et fællesskab, også selvom man ikke kender hinanden. Du træder ud af dig selv og bliver del af noget større. Det kan fællessang«, siger Simon Lægsgaard, som selv har fået optaget to sange i den nye Højskolesangbog.

Læs her: Neuroplasticitet: Derfor er det sundt for hjernen at spille musik

Fællessang sætter gang i belønningssystemet

Selvom, eller måske faktisk fordi, vores postmoderne samfund er præget af en høj grad af individualisme, hvor vi kun krydser hinandens vej på sociale medier, mangler mange et fællesskab at være en del af. Og her kan fællessang minde en om, at vi ikke er alene. At vi er i samme båd uanset religion, køn, race, alder og indkomst. Også selvom sangen bare er ti minutter i kantinen eller foran fjernsynet hjemme i stuen. 

»Mange savner at være en del af noget. De oplever ensomhed og har et underskud af menneskelig kontakt og mangler at føle, at de er en del af noget. Det kan man ikke undgå at føle, når man synger sammen«, siger Simon Lægsgaard.

»Når fællessang bygger broer mellem mennesker og skaber samhørighed, er det også fordi, at alle i fællesskabet får betydning. Du indgår som en vigtig del af gruppen, og alle lytter til dig, ligesom du lytter til alle. På den måde bliver vi en del af noget, der er større end os selv, når vi synger sammen. Jeg har aldrig oplevet, at nogen er gået derfra uden at have fået et hjerteligt forhold til fællessang. De får stor betydning for dem«, siger Simon Lægsgaard.
Musikfestivaler er også et sted hvor man kan opleve at publikum i tusindvis bryder ud i fællessang og jubel. Arkivbillede.

Selvom du måske ikke selv synes, at du ligefrem har Whitney Houstons sangstemme, så bliver de fleste af os alligevel i godt humør, når vi synger. For sang sætter gang i vores belønningssystemer og gør os derfor opstemte og mere åbne og selvtilfredse. Når vi så kombinerer det med at synge sammen med andre, bliver vi ikke bare i godt humør alene under bruseren. Vi bliver det sammen med andre. Vi får dermed en positiv og glædesfuld oplevelse sammen som mennesker. Det kan virke unyttigt i en økonomisk forstand, men utrolig værdifuldt på alle andre konti. Og det kræver ingen særlige sangevner af nogen art.

»Alle er ligeværdige og kan deltage, lige meget om man synger falsk. I modsætning til sport, dans, og musik kræver fællessang ikke nogen særlige kvalifikationer. Samtidig udløser det endorfiner. Det opstemmer os og gør os nærmest høje, glade i låget og vemodige«, siger Simon Lægsgaard.

Læs her: MGP-vinder: »Jeg bliver glad af at synge og spille«

Fællessang bygger bro mellem mennesker

Udover fællessangens inkluderende egenskaber, så bruger vi det også til at udtrykke os over for andre på. Vi kan synge glade sange sammen, som gør os begejstrede. Og vi kan synge sørgelige sange sammen, som gør os helt vemodige. For sange bevæger os. De påvirker vores følelser, fordi vi kan genkende os selv i dem. Både i det glade og i det triste. Derfor er sange et følelsernes sprog, og fællessang er et fælles følelsessprog.

»Når fællessang bygger broer mellem mennesker og skaber samhørighed, er det også fordi, at alle i fællesskabet får betydning. Du indgår som en vigtig del af gruppen, og alle lytter til dig, ligesom du lytter til alle. På den måde bliver vi en del af noget, der er større end os selv, når vi synger sammen. Jeg har aldrig oplevet, at nogen er gået derfra uden at have fået et hjerteligt forhold til fællessang. Sangene får stor betydning for dem«, siger Simon Lægsgaard.

Vil du vide mere?

Brandbjerg Højskole ligger i Jelling, og tilbyder både korte og længere ophold med linjer inden for bl.a. musik og dans, personlig udvikling og kunst og håndværk. Du kan læse mere på deres hjemmeside www.brandbjerg.dk

Hvis du overvejer at starte til sangundervisning, kan du finde en underviser i nærheden af dig på Musikundervisning.dk. Her kan du finde undervisere inden for mange forskellige former for sang – alt fra rytmisk sang og musical til klassisk sang og opera. Med soloundervisning kan du gå i dybden med din stemme og arbejde med sangteknikker der passer til dig og dit udtryk.

Kor er også en rigtig god måde at gå til sangundervisning på. Her kan du lære at arbejde med at bruge din stemme i fællesskab med andre stemmer og måske endda også komme ud og optræde sammen med andre. Kor er en af de typer musikundervisning som udbydes i flest byer landet over, fx i den lokale kirke, og som kan passe til de fleste aldersgrupper.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *