Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/forge/blog.musikundervisning.dk/wp-includes/class-wp-hook.php on line 292
Musik til voksne med udviklingshandicap - Nyheder og artikler fra musikkens verden

Musik til voksne med udviklingshandicap

Hos Musikundervisning.dk arbejder vi for, at alle skal have muligheden for at spille og synge. Vi har derfor undervisning til både børn, voksne og børn og voksne med fysisk og psykisk nedsat funktionsevne. Læs her om, hvordan I kan få mere musik til jeres aktivitets- eller botilbud.

Korsang i KARAVANA

I sommeren 2018 åbnede vi derfor dørene op for vores allerførste kor for voksne med nedsat psykisk funktionsevne: “Korsang i Karavana”.

Sammen med vores underviser Mikael synger og spiller 15 sangere hver fredag i Kunstnerhuset KARAVANA i Skejby, hvor koret holder til. De synger både sange, de kender og helt nye sange. De arbejder også med rytmelære, hvor de bruger stomp, spiller på instrumenter og lærer at synge og spille på samme tid.

“Der er mere sammenhold, når man er flere. Det giver noget dynamik og noget sammenspil. Og venskab også. Man bliver mere glad af at synge i kor.”

Nikolaj, 49 år, sanger i Karavana-koret

Korsangerne giver udtryk for, at det for dem er allervigtigst, at det at gå til kor er noget, de gør sammen. De er en del af en gruppe, som mødes hver fredag, og som skaber noget sammen. Underviseren Mikael skaber rammerne for, at sangerne kan lære både fællessang, sangteknikker, tostemmige sange og tekst- og melodiarbejde. Sangerne lærer at lytte, de lærer timing, og de får aktiveret både krop og sind i forhold til genkendelse og genkaldelse af musikken.

Hvorfor er musikundervisningen vigtig?

Som musikterapeuten Anne Steen Møller beskriver det, er der særligt tre aspekter, der rent psykologisk har stor værdi i det musikalske arbejde med voksne med et udviklingshandicap:

  • “Musikken giver mening, fordi den for de allerfleste er en uadskillelig del af det at være menneske, og fordi den i sin grundform indeholder enkle strukturer, som kan opfattes både på et kognitivt og et følelsesmæssigt plan.
  • Musikken motiverer, fordi den kalder på vores opmærksomhed og vækker en nysgerrighed og lyst til at være aktiv, til at lytte eller til at bevæge sig, synge og spille til musikken.
  • Musikken giver tryghed, fordi den er ufarlig og genkendelig. Den kræver ikke noget i sig selv, men man bliver berørt og bevæget af musikken.”

Musik er også en måde at skabe et fælles tredje på – et fælles sprog. Det er forskelligt, hvor udtryksfuldt et sprog man har, og hvor meget man kan gestikulere. Er det svært at udtrykke sig med krop og med sprog, kan det også være svært at kommunikere. I musikken opstår pludselig muligheden for at skabe et samspil, hvor alle kan være med, hvad end de spiller, synger, lytter eller mærker. Alle er den del af det fælles udtryk og det fælles sprog.

“Mikael er rigtig god til at få os til at grine, når vi er til kor. Jeg synes, det er virkelig underholdende, der er rigtig godt selskab, og jeg bliver glad af at være sammen med andre, i stedet for at jeg skal til at gå rundt for mig selv.”

Julia, 26 år, sanger i Karavana-koret

Hvilken undervisning skal I vælge?

Der er et utal af muligheder for, hvordan netop jeres aktivitets- eller botilbud kan give de tilknyttede borgere mere musik i deres hverdag. Hvis I har nogen ønsker til en bestemt type undervisning, kan I trygt sende dem til os. Så vil vi lave den bedste løsning for jer og for eleverne.

Undervisningen vil altid foregå på de deltagendes præmisser, og der tages altid hensyn til hver enkelt elevs humør og tilstand.

Eksempler på musiktilbud:

  • Korsang
  • Band og sammenspil
  • Rytmikhold
  • Workshops (enkeltstående musiktilbud á 2-6 timers varighed)

Vi kan både lave undervisning, som faciliteres af jer og at lave undervisning, som eleverne selv betaler for. Kontakt os meget gerne på nedenstående oplysninger og hør, hvilke muligheder I har.

Kontaktoplysninger

Telefonnummer: 5050 1203
E-mail: kontakt@musikundervisning.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *