Uddannelser med fokus på musik

Musikalsk uddannelse

Ved Musikundervisning.dk underviser mange af vores undervisere unge og voksne, som ønsker at søge ind på forskellige musikalske uddannelser. Der vil ofte være optagelsesprøver til de offentlige uddannelser, hvorimod efterskoler og højskoler som regel er uden optagelsesprøve. Musikundervisning.dk tilbyder desuden holdundervisning til optagelsesprøver flere steder i landet. Find mere information nedenfor.

Nodepapir lagt på klavertangenter


Efterskole

Mange vælger i dag at tage på efterskole i 8., 9., 10. eller 11. klasse, som er for unge i alderen 14-18 år. Her udvikles unge fagligt såvel som personligt. Med et efterskoleophold har man samme adgang til en ungdomsuddannelse, som man har med folkeskolen, fordelen herved er dog, at man udover den almene undervisning har en lang række valgfag inden for sine personlige interesser. Derved er det muligt at vælge en efterskole, som har et særligt fokus på f.eks. musik. Dette kan være en god start på sin musiske karriere, eller en måde hvorpå at udfordre nye instrumenter eller at prøve sammenspil med sine kammerater.

Generelt er efterskoler meget forskellige i værdigrundlag samt udvalg af valgfag, og du kan derfor læse om nogle forskellige efterskoler med fokus på musik nedenfor:

  • Hardsyssel Efterskole
  • Balle Musik- og Idrætsefterskole
  • Rønde Efterskole
  • Den Rytmiske Efterskole i Båring
  • Mellerup Efterskole
  • Frøslevlejrens Musikefterskole
  • Klejtrup Efterskole

Højskole


Er man over 17½ år og opefter, kan man også vælge at gå på højskole. Der findes dog et par ungdomshøjskoler, hvor man blot skal være 16 år. Derduover har man i Danmark også et par seniorhøjskoler, så der er rig mulighed for at komme afsted uanset alder. Der er et bredt udvalg af højskoler i Danmark, der har forskellige intersser i fokus, f.eks. musik, idræt, kreativitet el.lign. Ligesom en efterskole bor, sover og spiser man på højskolen, og der er derfor et godt fællesskab blandt eleverne på skolen.

Et højskoleophold er et godt alternativ, hvis man ønsker at fordybe sig eller at blive bedre til sin interesse uden for det traditionelle uddannelsessystem. Der findes også her et stort udvalg inden for f.eks. drama, dans, musik, lydteknik og kor, som ofte kan kombineres med andre interesser, så man har muligheden for både at få musik og f.eks. fodbold eller crossfit.

Desuden kan et højskoleophold være med til at forberede sig til en musikalsk uddannelse, eller blot at blive bedre personligt og fagligt inden for sit instrument, hvor man kan opdage nye sider af sig selv.

Nedenfor ses et udvalg af forskellige højskoler i Danmark, som har fokus på musik:

  • Den Rytmiske Højskole
  • Engelsholm Højskole
  • Ry Højskole
  • Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund

Hvis man ønsker mere information omkring Højskolerne i Danmark, udkommer der hvert år i november et katalog om højskoler. Både ét for til lange ophold, samt et til kortere kurser.


Aftenskole


Mange mennesker har en travlt hverdag, og foretrækker derfor, at deres musikundervisning skal lægge i aftentimerne. Musikundervisning.dk tilbyder musikundervisning hele året samt om aftenen. Det er både muligt at få solo- og holdundervisning senere på dagen, alt efter hvad man ønsker. Vores undervisere er alle kompetente og har flere års erfarning med at undervise i alle aldre. Musikundervisning.dk kan både tilbyde undervisning en fast ugedag i solo- eller holdundervisning, men har også fleksible løsninger, hvor man booker soloundervisning fra gang til gang - om det så er dag eller aften.

Holdundervisning

Fordelen ved at gå på holdundervisning er, at man deler glæden ved musikken i fællesskab med andre. Her er det muligt at lære af hinanden, samt at spille eller synge sammen, hvilket er en fordel, da man bør være i stand til at lytte til sig selv samt musikken og stemmerne omkring sig, samt tonernes indbyrdes forhold. Toner kan nemlig lyde forskelligt afhængig af hvem der spiller eller syng dem. En kombination kan også ofte være en oplagt ide. Dette kan man altid snakke med Musikundervisning.dk eller en af vores undervisere om.


Musikkonservatorium


I Danmark har vi fire Musikkonservatiorier, som udbyder uddannelser på bachelor-, kandidat- og solistniveau med fokus på at arbejde som musiker, organist, komponist, musiklærer, tonemester eller til andet inden for musik. Det er også muligt at tage næste niveau, som er efter- eller videreuddannelsen. For at komme ind på Musikkonservatoriet, skal man bestå optagelsesprøven.
Nedenfor ses de fire Musikkonservatorium i Danmark:

  • Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
  • Det Jyske Musikkonservatorium
  • Rytmisk Musikkonservatorium
  • Syddansk Musikkonservatorium

På ovennævnte er det muligt at specialisere sig i alt fra f.eks. klassisk musiker, rytmisk musiker, kirkemusiker, direktion og musikledelse, almen musikpædagogik til korledelse, sangskrivning, musikteori og elektronisk komposition. Der er altså noget for enhver smag, som man kan læse mere om på den enkelte uddannelses hjemmeside.
Hvis man har brug for at få finpuset hørelære samt teori, kan det være en god ide at få enten solo- eller holdundervisning, af en underviser.

MGK

Har man behov for at lære endnu mere om musik, kan man også vælge at tage Musikalsk Grundkursus, hvor formålet med undervisningen er, at uddanne musikudøvere, og at forberede elever til optagelse på et Musikkonservatorium. Læs mere om Musikalsk Grundkursus.


Musikvidenskab


Hvis man har gennemført en gymnasiel uddannelse, og har de specifikke adgangskrav som er dertil, kan man også tage en universitetsuddannelse i Musikvidenskab. Der er dog også en optagelsesprøve, for at komme ind på studiet, som man kan læse mere om på de forskellige universiteter. På Musikvidenskab undersøger man musikken både vha. teori og analyse, samt med genrer fra forskellige perioder og verdensdele, og man lærer at formidle musik som dirigent, korleder, oplægsholder, skribent, sanger og musiker.

Hvis/når man har en bachelor i Musikvidenskab, kan man læse videre på en lang række kandidatuddannelser, herunder kandidatuddannelsen i Musikvidenskab, som kan ende ud i jobs som musikunderviser på gymnasier, højskoler og andre uddannelsesinstitutioner. Man kan også arbejde i kultursektoren, f.eks. inden for afvikling, formidling eller som udøvende musiker.

Optagelse på Musikvidenskab

Da det er et krav, at man skal til optagelsesprøve, kan du hos Musikundervisning.dk få hjælp til optagelsesprøven, samt læse mere om den nedenfor:

  • Hjælp til optagelsesprøven på Musikvidenskab
  • Læs mere om optagelsesprøven på Musikvidenskab

Hvem er Musikundervisning.dk?


Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har nogle spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores guitarundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].