Lær at spille guitar og bas

Afsnittet omkring guitar og guitarundervisning er rykket til vores guitarundervisningsside.Lær at stemme din guitar

Inden du begynder at spille på guitaren, skal du vide lidt om, hvordan og hvorfor man stemmer den:
Før du kan spille på din guitar, skal guitaren være i stemning. Det vil sige, at de 6 strenge hver især har en bestemt tone, således, at når man spiller en akkord på dem samtidig, så klinger de sammen, uden at lyde falsk. Rent praktisk, så stemmes en streng ved hjælp af de små stemmehoveder, der sidder øverst på guitaren. Der sidder 6 hoveder, et for hver streng på guitaren.

Den mest almindelig stemning, som de fleste sange der er lavet er stemt i, er EADGHE- stemning. Hvert bogstav repræsenterer den tone, en streng skal stemmes i. Det skal forstås således: øverste streng (den med den dybeste tone), skal stemmes i E. Den næst øverste skal stemmes i A. Den tredjeøverste i D, og så videre.

Et lille trick så man ikke behøver at skrive de forskellige toner ned, kan være at huske denne lille remse: Ejern Af Denne Guitar Har Evner. På den måde glemmer man aldrig, hvilke toner de forskellige strenge skal have.
Selve stemning af en tone kan ske ved hjælp af forskellige hjælpemidler. Mange folk bruger i dag en såkaldt ”tuner”. Det er et lille elektronisk apparat, der via et display viser dig, hvor meget du skal skrue på stemmehovedet, for at få den ønskede tone. De kan fås i alle musikbutikker og koster ikke alverden.

Det kan virke ret forvirrende, så hvis du ønsker selv at prøve kræfter med det, i stedet for hjælp fra en fagmand, så kan du derfor her se en video, som beskriver og viser, hvordan det gøres, hvis man ønsker en mere detaljeret forklaring:


Lær at skifte strenge

Er uheldet ude, og du har sprunget en streng? Her er en guide som beskriver hvordan du skifter strengene.


Vedligeholdelse og opsætning af din bas

Her følger 3 tips til vedligeholdelse og optimering af din bas. Disse er også ting, som man kan holde øje med, når man skal købe en ny/brugt bas.

Halsen

Optimalt skal halsen på bassen ’bue’ en anelse væk fra dig selv, når du står med instrumentet og er spilleklar. Det er ikke ret meget, at halsen skal bue. Halsen kan umiddelbart se ”lige” ud, selvom den er korrekt indstillet. Dette kan justeres via truss rod’en, som er en lang metal stang, der sidder inde i halsen og fungerer som spændestang/afstivning. Er halsen for lige, vil strengene klapre mod gribebrættet og truss rod’en skal derfor spændes. Har man ingen erfaring med at justere halsen på sin bas, vil jeg anbefale, at man går til en professionel. Spænder eller løsner man den for kraftigt, kan det ødelægge halsen.

Action

’Action’ er begrebet, man bruger om afstanden mellem strengene og gribebrættet, altså hvor lang en afstand du skal trykke ned, når du spiller. Nogle bassister vælger bevidst en høj action på grund af den ’sound’, det giver instrumentet. For nybegyndere vil jeg anbefale at sætte en lav action. Dette gøres ved at justere strengehøjden på stolen (engelsk; bridge). Der findes forskellige systemer, men det er oftest nogle små skruer, man justerer ind og ud for at ændre strengehøjden op og ned. Optimalt set skal strengehøjden være indstillet sådan, at strengene ikke klaprer/larmer mod gribebrættet, når du spiller.

Mensur

Mensuren er strengelænden fra stolen til sadlen, som også kan indstilles. Er mensuren forkert indstillet, vil nogle toner på gribebrættet være falske. Bag på stolen sidder oftest nogle skruer, som man kan justere frem og tilbage og derved gøre strengelændgen kortere eller længere. Har man en tuner, skal man stemme den enkelte streng på normal vis, og den samme tone en oktav over på samme streng (12. bånd) skal lige ledes stemme rent. Er mensuren indstillet forkert, vil tonen i 12. bånd være falsk.

Man ser ofte hos nye basser, at de ikke er finindstillede fra fabrikkens side. Dette gør producenterne både for at spare tid, men også for at sikre sig, at strengene ikke klaprer mod gribebrættet, når man prøver instrumentet første gang. Derfor er det også vigtig at være opmærksom på, når man skal købe en ny bas.

Afsnittet omkring introduktionen til guitaren er rykket til vores side om guitarundervisning.Lær at spille din egen sang

Ønsker du at spille din egen sang? Så læs med her! I dette eksempel tager vi udgangspunkt i sangen ‘Ro Ro Ro Din Båd’. Årsagen til lige netop denne sang er, at den er simpel, og at den kun består af en akkord, nemlig D-dur. Læg mærke til akkorderne ovenover sangteksten, hver gang du ser et D, så slår det akkorden an.

I D-dur har vi to fingre i andet bånd (orange bånd) på G- og E-strengen, og vi har en finger i tredje bånd (rødt bånd) på B-strengen.

Hvis du har mod på at lære flere sange på din guitar, så kan du prøve at lære at spille:


Artiklen med gode råd til nye guitarister er flyttet til vores side om guitarundervisning.


7. Modtag guitarundervisning

Ønsker du at få undervisning af en kompetent underviser med relevant uddannelse og erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk guitarundervisning. Du kan her se nogle af vores mange undervisere rundt omkring i landet. Find din guitarunderviser her!

Lær at spille guitar i Aalborg

Vores underviser Camilla har været med til at lave denne artikel. Du kan finde hende og vores andre undervisere i Aalborg på vores oversigt. Gå til soloundervisning i Aalborg

Lær at spille guitar i København

Vores guitarunderviser John fra København har hjulpet os med denne artikel.

Se listen af undervisere i København her (både solo- og holdundervisning)

Lær at spille guitar i Aarhus

Vores aarhusianske guitarunderviser Max har også bidraget til denne artikel. Du kan finde Max og vores andre underviser på vores oversigt: Se listen over undervisere i Aarhus her (både solo- og holdundervisning)

Du kan måske også lide