Lær at spille blokfløjte

Lær at spille blokfløjte

Blokfløjten stammer helt tilbage fra jernalderen i år 500 f.Kr. til år 850 e.Kr. Den har dog altid lignet den blokfløjte, som vi kender i dag med fingerhullerne oven på, en åben ende samt et mundstykke, hvor den skarpe kant er monteret. I jernalderen var fløjten dog lavet af et andet materiale, nemlig dyreknogler, som der i nogle af de senere tilfælde var lavet huller i, ligesom nutidens fingerhuller.

Her har vi sammensat en guide til blokfløjten, så du hurtigt kan få en grundlæggende forståelse af instrumentet. Du finder også gode råd til at komme i gang og får forudsætninger for at vælge den rigtige undervisning. Tryk her for at komme igang med det samme!



 


 

Stor udvikling

 

Op gennem tiden har fløjten gået gennem en stor udvikling. Den har både skiftet materiale til nu primært at være produceret af træ, og derudover har man ændret fingerhullerne. Det var nemlig sådan, at fløjten omkring 1400-tallet var bygget til, at man både kunne spille med venstre og højre hånd. Dette var muligt, da der ved det sidste hul var sat et ekstra hul på den anden side af fløjten. Derved kunne musikeren selv bestemme, hvilken hånd han ønskede at spille med og derefter dække det hul, der ikke skulle bruges til.


 

Blokfløjten som begynderinstrument

 

Blokfløjten er et rigtig godt instrument at starte på. Det er let at gå til, og man har lyd lige med det samme. Desværre har den fået et lidt udskældt rygte som noget, man blev tvunget til i folkeskolen. Som resultat husker de fleste kun den skingre lyd og ikke den bløde og varme klang, som blokfløjten også rummer.

Mange bruger også blokfløjten som springbræt til et andet blæserinstrument, da grebene, til en vis grad, kan overføres til andre instrumenter. Dog er blokfløjten meget mere end bare et begynderinstrument. Den har sit eget repertoire, sin egen klang, og man skal ikke undervurdere udfordringen, når først fingrene skal flyttes med et vist tempo. Det er også et instrument, der rummer rigtig gode muligheder for sammenspil.


 

Blokfløjtetyper

 

For at kunne komme hele vejen rundt i toneregisteret er der forskellige typer blokfløjter i forskellige størrelser og toneomfang: Sopraninoblokfløjten er den mindste og den højest klingende. Derefter kommer sopran, alt, tenor og bas. Dette er de mest almindelige. Jo dybere fløjten skal være, jo større bliver den.

Hvornår kan man starte?

Som nybegynder starter man på en sopranblokfløjte. Man kan begynde, allerede når man er ca. 7 år. Så har man kræfter nok i fingrene til at dække hullerne korrekt og motorik til at flytte dem.


 

Blokfløjtens opbygning og fingersætning

 

En blokfløjte har ingen klapper, men huller. Hvis vi tager udgangspunkt i en sopranblokfløjte, er der et hul til næsten hver finger. Højre ringe- og lillefinger får to huller at gøre godt med, mens højre tommelfinger kun er til for at støtte fløjten, så den ligger korrekt. Venstre lillefinger bliver heller ikke brugt. For at få en tone skal hullerne dækkes.

Grebene på en blokfløjte er nok det mest udfordrende ved instrumentet. Da det ikke har klapper, som mange andre træblæsere, er der en del ”gaffelgreb”. Det er kort sagt greb, hvor fingrene bliver lidt udfordrede, og ens finmotorik kommer på arbejde. Disse greb stifter man dog først bekendtskab med, når man har godt fat i den basale fingersætning. Man oplever det som en naturlig udvikling og en sjov udfordring.


 

Blokfløjtens toner

 

Mange af tonerne i den høje oktav produceres ved kun at dække tommelhullet på bagsiden af fløjten halvt. For at få en god tone skal tommelfingeren placeres helt rigtigt, og placeringen kan variere afhængig af den tone, man skal bruge. Det er alt sammen noget, der bliver finjusteret, efterhånden som ens niveau stiger.


 

Hvilken blokfløjte skal jeg vælge?

 

Beslutter man sig for at lære at spille blokfløjte eller bare at genoptage sit spil, anbefaler vi, at man anskaffer sig en fløjte i træ. Plastikfløjter kan godt gå an til en start, men lyden er meget bedre og blødere på en træfløjte. Selvom man kan være fristet til at hoppe direkte ud i en altblokfløjte (den er større og har større tonerækkevidde), så start på en sopran. Man skal kravle, før man kan gå, og man gør sig selv en bjørnetjeneste ved at springe det første stadie over. Øvelse gør mester.


 

Vedligeholdelse af din blokfløjte

 

Du kan her læse fem tips til vedligeholdelse af din blokfløjte (i træ!):

  • Tør altid blokfløjten af i alle hjørner og kanter, efter du har spillet.
  • Læg altid dine blokfløjter til tørre i et skyggefuldt sted natten over, når du har spillet på dem.
  • Hvis du spiller meget på et instrument i løbet af en dag, så sørg for at lægge det i en samlet tidsblok, så instrumentet ikke er vådt en hel dag.
  • Slå blokken ud engang i mellem og rengør vindkanalen og på oversiden af blokken (kræver en rundstok, der er flad i enden og stor varsomhed, så kanter og skæringer ikke bliver slidt runde ved rengøringen - spørg evt. din lærer om hjælp).
  • Oliér dine fløjter - mandelolie er en lækker og uskadelig olie, som kan købes i de fleste Matas- og instrumentforretninger. Den trækker sig dog hurtigt ud af træet, så det er nødvendigt at oliere ofte. Sørg for at tørre fløjten en uge inden oliering og tør godt efter med en tør og fnugfri klud i nogle dage efter olieringen, så al overskydende olie kommer væk.

 

Få blokfløjteundervisning

 

Ønsker du at få undervisning af en dygtig underviser med relevant uddannelse og flere års erfaring, så tilbyder Musikundervisning.dk undervisning i dit instrument flere steder i landet. Du kan her se, hvor du har mulighed for at få undervisning:

 
 

 

Hvem er Musikundervisning.dk?

 

Musikundervisning.dk er en musikskole med samlingspunkt på en hjemmeside, hvor vi skaber kontakten mellem underviser og elev. Vores formål er at skabe mere musik i Danmark! Vi tilbyder undervisning til alle uanset alder og niveau, da vi har kompetente og dygtige undervisere, som alle har flere års erfaring med musikken. Hvis du har spørgsmål til undervisningen, konceptet eller vores blokfløjteundervisere, så er du altid meget velkommen til at kontakte Musikundervisning.dk på telefon 50 50 12 03 eller mail [email protected].